Bejelentkezés

Pályázati kiírás

Erdőkben túrázni, vizeken evezni minden gyerek álma. Országot megismertetni, kalandokra lehetőséget adni minden felnőtt célja. Ezeknek a gondolatoknak az alapján indult el 2017-ben a gyerekeknek, fiataloknak szóló, Magyarországot megismerő mozgalom, a Vándortábor.

A Vándortábor Program célja a természetjárás és a sport, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása, ami egy hasznos és megtérülő társadalmi befektetés. Segíti az emberek fizikai és lelki jólétét, egészséges küzdőszellemre és a természeti értékek tiszteletére, megóvására nevel, miközben erősíti a közösségi és nemzeti összetartozást a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében.

Kiemelt cél továbbá a vándortáborokat szervező pedagógusok ösztönzése, segítése, továbbképzés szervezése számukra, a nyári táboroztatási időszakban végzett nevelő munka anyagi elismerése.

A Vándortábor Program gyalogosan, vízen vagy kerékpáron bejárható útvonalakat kínál, amelyek teljesítése során a diákok megismerkednek az adott térség természeti és kulturális értékeivel, és életre szóló közösségi élményben lehet részük.

Miről szól a VíziVándortábor Program?

A vízivándortáborok vízen, négy-hat személyes kenukban teljesíthető, egyhetes táborok. A csoportok 7 nap alatt 50-90 kilométert tesznek meg, és jellemzően kétnaponta váltanak táborhelyet.

A vízivándortáborok során a diákok testközelből ismerkedhetnek meg Magyarország vizeivel, miközben a természetben szereznek személyes élményeket. A vízivándor programok a sport, természetjárás útján biztosítják a hazai vízterületek megismerését és nyújtanak segítséget a fizikai és lelki egészségre nevelés mellett a természettudatos életmód kialakításában. A vízivándortáborok kifejezetten „zöld” táborok: nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minél kisebb legyen a vízen hagyott ökológiai lábnyomunk, ezzel segítve a környezettudatos szemlélet kialakítását.
A vízivándortáboroknak fontos közösségépítő szerepe van. Külön értékük, hogy a közös túrázásnak, a közösségi élménynek a pedagógusok és kísérők is részesei.

Ki szervezi a vízivándortáborokat?

A VíziVándortáborokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezi.

A Vándortábor Programot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatja.

Mikor zajlanak a vízivándortáborok?

Az első egyhetes turnus 2022. június 15-én indul, a szezon augusztus 18-ig tart. A konkrét indulási napok a www.vizivandor.hu/#utvonalak oldalon találhatók.

Milyen útvonalakon lehet vándortáborozni?

A vízivándortáborok során, egy hét alatt 50-90 kilométert eveznek a csoportok. 2022-ben is kihívások elé állítjuk a vízivándorokat! Az eddigieknél nehezebb útvonalakat is kínálunk, ahol bebizonyíthatják, hogy a 60 literes vízhatlan zsákba minden elfér, amire szükség lehet az egyhetes táborozás alatt. Minden útvonalon az egyik este közös bográcsozás keretében készítik a csapatok a vacsorát.

Az új útvonalak mellett egyéni jelentkezésű táboraink száma is bővül az idei évben és további helyszínekre is lehetőség lesz jelentkezni!

A vízivándortáborok során az alábbi vizek járhatók be:

 • Vízivándortábor a Felső-Tiszán
  (Tiszabecs-Szatmárcseke-Tivadar-Vásárosnamény) van csomagszállítás

  Egy igazi klasszikus vízitúra útvonal. Két folyóval ismerkednek meg a túrázók a helyi érdekességek mellett. A túra után mindenki tudni fogja, hogy hol született a magyar himnusz írója.

  Kezdő csoportoknak is ajánlott

 • Vízivándortábor a Bodrogon
  (Felsőberecki – Sárospatak – Bodrogparti kompvendégház – Tokaj) nincs csomagszállítás

  A Bodrog hazánk egyik leglassabb folyója, így kiválóan alkalmas evezésre, SUP-pozásra.

  Könnyű túrának számít. Az ideérkező csapatok igazi vándorként a csomagjukat magukkal viszik a túra során.

 • Vízivándortábor a Dunakanyarban
  (Esztergom-Dömös-Szentendre-Római-part) nincs csomagszállítás

  A Duna egyik legszebb szakaszát ismerhetik meg a csapatok. A vízitúra mellé hegyi túrára, és sok-sok strandolásra készüljenek az ide jelentkezők.

 • Vízivándortábor a Szigetközben
  (Dunasziget-Kisbodak-Ásványráró) van csomagszállítás

  Egyszer a természet közelsége, egyszer a közös bulizás kerül a középpontba.

  Kezdő csoportoknak is ajánlott útvonal, könnyen teljesíthető napi távokkal.

 • Vízivándortábor a Körösökön
  (Békés-Köröstarcsa-Gyomaendrőd-Szarvas) van csomagszállítás

  Elsősorban azoknak ajánlott ez az útvonal, akik nem tudnak dönteni az evezés és a kerékpározás közt.

 • Vízivándortábor a Tisza-tavon
  (Tiszafüred – Tiszavalk-Poroszló) nincs csomagszállítás

  Nagyon kedvelt vízfelület a VíziVándorok közt a Tisza-tó, 2021-ben ezt az útvonalat egy újabb megállóval is bővítjük.

 • Vízivándortábor a Rábán
  (Szentgotthárd-Körmend) van csomagszállítás

  Első pillantásra egy kis folyócskának tűnik a Rába, de komolyan kell venni. Ezt az útvonalat leginkább a tapasztalt vízitúrázóknak ajánljuk, akik új kihívásokat keresnek.

 • Vízivándortábor a Mosoni-Dunán
  (Rajka-Mosonmagyaróvár-Novákpuszta-Dunaszeg-Győr) nincs csomagszállítás

  Az ide érkezőknek olyan egyedülálló élményben lesz részük, ami nagyon kevés folyón lehetséges, az egyik állomáson olyan tiszta vizű a Duna-ág, hogy búvárkodni is lehet benne. Ne felejtsétek otthon a búvár- vagy úszószemüvegeket!

 • Vízivándortábor a Murán
  (Csömödér-Alsószemenye-Molnári) van csomagszállítás

  Egy exkluzív túrával készültünk azoknak a csapatoknak, akik már rendelkeznek vízitúrázási tapasztalattal, és a természetjárást is szeretik.

 • Vízivándortábor a Alsó-Dunán

  Pakstól-Bajáig, dél-dunai túránk igazi időutazás! A jelenkor modernebb elemeitől átutazhattok a történelmi színterekig egy gyönyörű természetvédelmi területen át.

  Egy exkluzív túrával készültünk azoknak a csapatoknak, akik már rendelkeznek vízitúrázási tapasztalattal, és a természetjárást is szeretik.

A részletes útvonalleírások a www.vizivandor.hu/#utvonalak oldalon olvashatóak.

Kik jelentkezhetnek az VíziVándortáborokra?

Felső tagozatos és középiskolás diákok (4/5.évfolyam-12. évfolyam) csoportjai a következő intézmények, személyek szervezésében:

 • alapfokú köznevelési intézmények (beleértve az egyházi, önkormányzati és alapítványi fenntartású intézményeket is);
 • középfokú oktatási intézmények (beleértve az egyházi, önkormányzati és alapítványi fenntartású intézményeket is);
 • szakképző intézmények;
 • civil szervezetek (pl. szövetségek, egyesületek, alapítványok), amelyek képzési, ifjúsági, természetjáró, sport vagy környezetismereti tevékenységet folytatnak;
 • egyházak és egyházi jogi személyek amelyek képzési, ifjúsági, természetjáró, sport vagy környezetismereti tevékenységet folytatnak;

Hol lehet jelentkezni?

Jelentkezés a www.vizivandor.hu honlapon található pályázati felületen, 2022 január 31. (hétfő) 6.00 órától.

Mik a jelentkezés feltételei?

Felső tagozatos és középiskolás diákok csoportja jelentkezhet az alábbi feltételek szerint:

 • Minden csoportban legyen legalább egy „vízivándortábor-vezető” tanúsítvánnyal rendelkező kísérő.
 • A csoport minimális létszáma 20 diák és 2 felnőtt, maximális létszáma 36 diák és 4 felnőtt.
 • A vándortábor résztvevői rendelkeznek a szülő/törvényes képviselő által aláírt adatvédelmi és egészségügyi nyilatkozattal.
  (Az ehhez szükséges nyilatkozatmintákat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség biztosítja. Az aláírt nyilatkozatokat a tábort szervező pedagógus köteles összegyűjteni, és a táborozás elején az Magyar Kajak-Kenu Szövetség képviselőjének átadni. A nyilatkozatok nem lehetnek korábbiak a táborozás megkezdését megelőző négy napnál!)

A jelentkezéseket az Magyar Kajak-Kenu Szövetség a jelentkezés sorrendjében fogadja és rögzíti.

Egy személy, illetve intézmény vagy szervezet több csoport számára is adhat le jelentkezést.

Hogyan lehet jelentkezni?

A vízivándortáborokra a csoportot vezető pedagógusok tudnak jelentkezni a honlapon keresztül, az alábbi lépéseket követve:

 1. Regisztráció a vizivandor.hu oldalon
 2. Bejelentkezés
 3. Útvonal kiválasztása
 4. Szabad indulási dátum foglalása az adott útvonalon
 5. Oktatási intézmény esetében az intézmény nevének és OM azonosítójának megadása, civil szervezet esetében a szervezet nevének és székhelyének megadása.

A jelentkezést követően munkatársaink e-mailben felveszik a kapcsolatot a csoport vezetőjével, aki felhasználói fiókjából tudja elvégezni a táborszervezés következő lépéseit. (Pl. aláírási címpéldány, nyilatkozat, névsor kitöltése, beleegyező nyilatkozat minták letöltése stb.)

Azon oktatási intézmények, melyeknek képviselője jogi státusza alapján nem rendelkezik ALÁÍRÁSI CÍMPÉLDÁNY-nyal, köteles magánokiratban nyilatkozni, hogy az intézmény képviseletére jogosult. (Az ehhez szükséges nyilatkozatmintát a Magyar Kajak-Kenu Szövetség biztosítja.)

Jelentkezést csak pedagógus adhat le, amennyiben a pedagógus nem rendelkezik vízivándortábor-vezető képesítéssel, akkor kísérőként vehet részt a táborban és delegálnia kell egy vízitúra vezető képesítéssel rendelkező kollégát vagy vállalja, hogy az ehhez szükséges pedagógus-továbbképzést elvégzi a táborozás megkezdéséig.

Hogyan lehet valaki „VíziVándortábor-vezető pedagógus”?

A „Vízivándortábor-vezető” továbbképzést a Testnevelési Egyetem hirdeti meg. A 30 kreditpontos akkreditált pedagógus továbbképzés legközelebbi turnusa 2022. kora tavaszán indul.

A továbbképzés 30 órás, két hétvégét vesz igénybe. Szállást, étkezést és vizsgadíjat tartalmazó költsége 15.000 forint/fő.

További információ a www.tf.hu vagy a www.vizivandor.hu/tovabbkepzes oldalon.

Hány fős csoportok jelentkezhetnek?

Egy csoport minimális létszáma 22 fő, azaz 20 diák és 2 kísérő, minden csoport mellé az MKKSZ biztosít egy képzett vízitúravezetőt.

A csoportok legnagyobb létszáma 40 fő, azaz 36 diák és 4 kísérő, minden csoport mellé az MKKSZ biztosít egy képzett vízitúravezetőt.

Egy csoportba különböző életkorú diákok is jelentkezhetnek.

Hány kísérővel indulhatnak a csoportok?

Kísérők 18. életévüket betöltött személyek lehetnek, az alábbi, kötelezően meghatározott létszámban:

 • 20 gyermek esetén: 2 fő;
 • 21-30 gyermek esetén: 3 fő;
 • 31-36 gyermek esetén: 4 fő.

A fenti meghatározott létszámban (minden 10 gyermek után 1 fő), a kísérőknek nem kell részvételi díjat fizetniük.

A kísérők közül legalább egy főnek olyan VíziVándortábor-vezető pedagógusnak kell lennie, aki a legkésőbb a tábor megkezdéséig a Testnevelési Egyetem akkreditált „Vízivándortábor-vezető” továbbképzésén (további információ: www.vizivandor.hu/tovabbkepzes) tanúsítványt szerzett.

Egy csoportnak a kísérőkön felül is lehetnek felnőtt tagjai, de a csoport egészét tekintve – a kísérőket is beleértve – nem haladhatja meg a felnőttek száma a résztvevő diákok létszámának a felét. A kísérőkre vonatkozó részvételidíj-mentesség és a képzett pedagógusoknak kínált táborvezetői díj a kísérőkön felüli felnőtt résztvevőkre nem vonatkozik.

Miért éri meg a pedagógusoknak VíziVándortábort szervezni?

A vándortáborban kísérőként résztvevő pedagógusok (a felhívás alapján meghatározott számban) mentesülnek a részvételi díj fizetése alól.

A kísérők közül a képzett „VíziVándortábor-vezető” pedagógusok (csoportonként maximálisan 2 fizetett pedagógus) ezen felül bruttó 105 000 forint táborvezetési díjra jogosultak.

A VíziVándortábor Program egyben a legtöbb szervezési feladatot is átvállalja a csoportvezető és kísérő pedagógusoktól, hiszen kialakított útvonalat, választható programokat, szállást és teljes ellátást biztosít a táborozás során.

Mennyibe kerül az egy hetes VíziVándortábor?

A vízivándortáborok részvételi díja 36 000 Ft/fő.

A vándortáborban kísérőként résztvevő pedagógusok (a felhívás alapján meghatározott számban) mentesülnek a részvételi díj fizetése alól.

Hogyan kell a részvételi díjat befizetni?

A részvételi díj csoportos befizetéséről a táborszervező pedagógusnak kell gondoskodnia. A befizetés minden esetben átutalással történik a vízivándor pályázati oldalán, illetve a visszaigazoló információs lapon feltűntetett bankszámlaszámra.

A részvételi díjat két részletben kell befizetni:

 • Az időpontfoglalástól számított 21 napon belül az előleget a megküldött PROFORMA-számla alapján kell fizetni.
 • A részvételi díj fennmaradó összegét a második PROFORMA-számla alapján egy összegben, a pályázat visszaigazolásakor kapott iktatási szám feltüntetésével, legkésőbb május 31-ig kell befizetni.
 • az adott tábor kezdőnapját megelőző 7. napig van lehetőség a részvétel módosítására más esetben résztvevői díjat nem áll módunkban visszafizetni.

Mit tartalmaz a részvételi díj?

 • Szállás 6 éjszakára kiépített sátortáborban vagy gyermek- és ifjúsági táborban.
 • A megérkezés napján vacsorától a hazautazás napján ebédig napi háromszori étkezés, amiből egy meleg étkezés
 • Túráinkhoz stabil és biztonságos túrakenukat, evezőket, mentőmellényt és vízhatlanzsákot biztosítunk.
 • A vízi programokat minden esetben képzet vízitúravetők felügyelik.
 • Kezdőcsomag, amely tartalmazza az útikalauz füzetet (információs anyag a túraútvonalról és a programokról), illetve logózott póló
 • Csomagok szállítása a táborhelyek között azon útvonalak esetében, amelyeknél a felhívásban ez jelezve van.

A részvételi díj nem tartalmazza a vándortábor kiinduló pontjára történő odautazás és a záró pontról való hazautazás költségét!

Mitől „az év legzöldebb” hete a VíziVándortábor?

Az VíziVándortáborok során kiemelt szempont, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk hátra. Ennek érdekében

 • Minden résztvevő saját kulacsot használ szomjoltásra, ezzel igyekszünk a PET-palackokat minimalizálni és az egyszer használatos műanyag mennyiségét csökkenteni.
 • Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minden táborhelyen szelektív hulladékgyűjtési pontokat biztosítani
 • Az VíziVándortáborok során alapvetően kevesebb energiát fogyasztunk, hiszen egész nap a természetben vagyunk. Ahol szükséges, ott pedig a lehetőségeinkhez mérten megújuló energiaforrásokat használunk
 • Végül, de nem utolsósorban, egész héten vízen vándorlunk a természetben. Mi lehetne ennél #zöldebb?

Így lesz az vízivándortábor a nyár legzöldebb programja!

Hová fordulhatok a kérdéseimmel?

Részletes információk olvashatók a www.vizivandor.hu oldalon.

További esetleges kérdéseikre készséggel válaszolunk az info@vizivandor.hu e-mail címen.

Egyéb hírekkel és aktualitásokkal kapcsolatban megtalálhatóak vagyunk a Facebookon: https://www.facebook.com/vizivandor és az Instagramon is: https://www.instagram.com/vizivandor/.

Jó készülődést kíván a táborozásra:
a Magyar Kajak-Kenu Szövetség!