Pályázati kiírás

Mi a Vándortábor-program célja?

Erdőkben túrázni, vizeken evezni minden gyermek álma. Országunkat megismertetni, kalandokra és élményekre gyerekeknek lehetőséget biztosítani minden szülő álma. Ezen álmok valóra váltása érdekében Magyarország Kormányának támogatásával 2017-ben indultak el a Vándortáborok. 2023-ban a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkárságának támogatásával a diákok ismét elindulhatnak felfedezni a természetet Hazai Vizeken, a VíziVándor táborainkban.

A Vándortábor Program célja a gyerekekkel és fiatalokkal megismertetni Magyarország természeti csodáit, a túrázást és a természetben végzet sportokat, valamint azokon keresztül az egészség- és környezettudatos életmód előnyeit, ami egy hasznos és megtérülő társadalmi befektetés. A táborok a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében elősegítik a fizikai és lelki jólét megteremtését, egészséges küzdőszellemre és a természeti értékek tiszteletére és megóvására nevelést, miközben erősítik a közösségi és nemzeti összetartozás érzését.

Továbbá kiemelt cél a vándortáborokat szervező pedagógusok motiválása, segítése, továbbképzések szervezése, és a nyári táboroztatási időszakban végzett nevelő munka anyagi elismerése.

A Vándortábor Program gyalogosan, vízen vagy kerékpáron bejárható útvonalakat kínál, amelyek teljesítése során a diákok megismerkedhetnek az adott térség természeti és kulturális értékeivel, és életre szóló közösségi élményben lehet részük.

Miről szól a VíziVándortábor Program?

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett vízivándortáborok 2024-ben 11 vízi útvonalon négy és hat személyes kenukban, raft hajókban teljesíthető, egyhetes táborok. A csoportok 7 nap alatt kb. 50-90 kilométert tesznek meg, és jellemzően kétnaponta váltanak táborhelyet.

A túrák során a diákok testközelből ismerkedhetnek meg hazai vizeinkel, miközben a természetben szereznek személyes élményeket. A vízivándor programok a vízisportok és a természetjárás útján biztosítják a hazai vízfelületek és környezetük megismerését, ezáltal segítséget nyújtanak a fizikai és lelki egészségre nevelés mellett a természettudatos életmód kialakításában is. A vízivándortáborok kifejezetten #zöld táborok, így nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minél kisebb legyen a vízen hagyott ökológiai lábnyomunk, ezzel is segítve a környezettudatos szemlélet kialakítását a fiatalokban.

Továbbá a vízivándor táboroknak fontos közösségépítő szerepe van, és külön értéke, hogy a közös túrázásnak, a közösségi élménynek a pedagógusok és kísérők is részesei, ezzel is erősítve a diákok és pedagógusaik közötti köteléket.

Mikor kezdődnek a vízivándortáborok?

Az első egyhetes turnus 2024. június 17-án indul és a szezon augusztus 20-ig tart. A pontos indulási napok a vizivandor.hu/vandortabor-utvonalak/ oldalon találhatók.

Milyen útvonalakon lehet túrázni?

Idén is tudunk újat mutatni! A korábbi évekhez képest 2023-ban nagyobb kihívást kínáló útvonalakat is kínálunk, ahol a diákok bebizonyíthatják, hogy a 60 literes vízhatlan zsákban minden elfér, amire szükség lehet az egyhetes táborozás alatt. Minden útvonalon egy este közös bográcsozás keretében a csapatok készítik a vacsorát.

Az új útvonalak mellett egyéni jelentkezésű táboraink száma is bővül az idei évben és további helyszínekre is lehetőség lesz jelentkezni!

A vízivándortáborok során az alábbi vizek járhatók be:

 • Bringásvándor és Vízivándortábor a Rábán
  (Szentgotthárd-Molnaszecsőd)

  Különleges kombinált tábor azoknak, akik nem riadnak vissza raftozástól a Rábán és kerékpározástól az Őrségben. A Rába Magyarország egyik legtermészetesebb folyója, és a meseszép erdőkkel borított, dimbes-dombos Őrség az egyik legvonzóbb kirándulási célpontja .

 • Vízivándortábor a Felső-Tiszán
  (Tiszabecs-Szatmárcseke-Tivadar-Vásárosnamény)

  Egy igazi klasszikus vízitúra útvonal. Két folyóval ismerkednek meg a túrázók a helyi érdekességek mellett: Tisza és Túr. A túra után mindenki tudni fogja, hogy hol született a magyar himnusz írója.

  Kezdő csoportoknak is ajánlott

 • Vízivándortábor a Bodrogon
  (Felsőberecki – Sárospatak – Bodrogparti kompvendégház – Tokaj)

  A Bodrog hazánk egyik leglassabb folyója, így kiválóan alkalmas evezésre és SUP-ra is.

  Könnyű túrának számít.

 • Vízivándortábor a Dunakanyarban
  (Esztergom-Dömös-Szentendre-Római-part)

  A Duna egyik legszebb szakaszát ismerhetik meg a csapatok. A vízitúra mellett hegyi túrára, és sok-sok strandolásra készüljenek az ide jelentkezők

 • Vízivándortábor a Szigetközben
  (Dunasziget-Kisbodak-Ásványráró)

  Egyszer a természet közelsége, egyszer a közös bulizás kerül a középpontba.

  Kezdő csoportoknak is ajánlott útvonal, könnyen teljesíthető napi távokkal.

 • Vízivándortábor a Körösökön
  (Békés-Köröstarcsa-Gyomaendrőd-Szarvas)

  Elsősorban azoknak ajánlott ez az útvonal, akik nem tudnak dönteni az evezés és a kerékpározás között. Nem is kell, mivel ezen a túrán mindkettőben lesz részük!

 • Vízivándortábor a Tisza-tavon
  (Tiszafüred – Tiszavalk-Poroszló)

  Nagyon kedvelt vízfelület a VíziVándorok közt a Tisza-tó, 2023-ban ezt az útvonalat egy újabb megállóval is bővítjük.

 • Vízivándortábor a Mosoni-Dunán
  (Rajka-Mosonmagyaróvár-Novákpuszta-Dunaszeg-Győr)

  Az ide érkezőknek olyan egyedülálló élményben lesz részük, ami nagyon kevés folyón lehetséges, az egyik állomáson olyan tiszta vizű a Duna-ág, hogy búvárkodni is lehet benne. Ne felejtsétek otthon a búvár- vagy úszószemüvegeket!

 • Vízivándortábor a Murán
  (Csömödér-Alsószemenye-Molnári)

  Egy exkluzív túrával készültünk azoknak a csapatoknak, akik már rendelkeznek vízitúrázási tapasztalattal, és a természetjárást is szeretik.

 • Vízivándortábor a Alsó-Dunán
  (Dunaföldvár – Paks – Fajsz – Pörböly – Baja)

  Dunaföldvártól-Bajáig, dél-dunai túránk igazi időutazás! A jelenkor modernebb elemeitől átutazhattok a történelmi színterekig egy gyönyörű természetvédelmi területen át.

 • Vízivándortábor a Alsó-Tiszán
  (Mindszent – Algyő – Szeged)

  Egy klasszikus vízitúra útvonal, amely Csongrádról indulva komoly sportteljesítményt is kínál a csapatoknak

A részletes útvonalleírások a vizivandor.hu/vandortabor-utvonalak/ oldalon olvashatóak.

Kik jelentkezhetnek az VíziVándortáborokra?

Felső tagozatos és középiskolás diákok (4/5.évfolyam - 12. évfolyam) csoportjai a következő intézmények, személyek szervezésében:

 • alapfokú köznevelési intézmények (beleértve az egyházi, önkormányzati és alapítványi fenntartású intézményeket is);
 • középfokú oktatási intézmények (beleértve az egyházi, önkormányzati és alapítványi fenntartású intézményeket is);
 • szakképző intézmények;
 • civil szervezetek (pl. szövetségek, egyesületek, alapítványok), amelyek képzési, ifjúsági, természetjáró, sport vagy környezetismereti tevékenységet folytatnak;
 • egyházak és egyházi jogi személyek amelyek képzési, ifjúsági, természetjáró, sport vagy környezetismereti tevékenységet folytatnak;

Milyen jelentkezés feltételek vannak?

Felső tagozatos és középiskolás diákok csoportja jelentkezhet az alábbi feltételek szerint:

 • Minden csoportban legyen legalább egy „vízivándortábor-vezető” tanúsítvánnyal rendelkező kísérő.
 • A csoport minimális létszáma 20 diák és 2 felnőtt, maximális létszáma 36 diák és 4 felnőtt.
 • A vándortábor résztvevőinek rendelkezni kell a szülő/törvényes képviselő által aláírt adatvédelmi és egészségügyi nyilatkozattal. Ezen nyilatkozatok birtokában a csoportvezető pedagógus egyszemélyben véglegesíti a pályázati felületen a csoport regisztrációját, és nyilatkozik az ott megjelenő dokumentumban.

A jelentkezések feldolgozását a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a jelentkezések sorrendjében végzi.

Egy személy, illetve intézmény vagy szervezet több csoport számára is adhat le jelentkezést.

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezés a palyazat.vizivandor.hu honlapon található pályázati felületen, 2024. január 15. (hétfő) 20.00 órától.

A vízivándortáborokra a csoportot vezető pedagógusok tudnak jelentkezni a honlapon keresztül, az alábbi lépéseket követve:

 1. Regisztráció a vizivandor.hu oldalon
 2. Bejelentkezés
 3. Útvonal és indulási időpont kiválasztása
 4. Indulási dátum foglalása az adott útvonalon
 5. Oktatási intézmény esetében az intézmény nevének és OM azonosítójának megadása, civil szervezet esetében a szervezet nevének és székhelyének megadása.

A jelentkezést követően munkatársaink e-mailben felveszik a kapcsolatot a csoport vezetőjével, aki felhasználói fiókjából tudja elvégezni a táborszervezés következő lépéseit.

Azon oktatási intézmények, melyeknek képviselője jogi státusza alapján nem rendelkezik ALÁÍRÁSI CÍMPÉLDÁNY-nyal, köteles magánokiratban nyilatkozni, hogy az intézmény képviseletére jogosult. (Az ehhez szükséges nyilatkozatmintát a Magyar Kajak-Kenu Szövetség biztosítja.)

VíziVándortábor-vezető pedagógus továbbképzés

A „Vízivándortábor-vezető” továbbképzést a Testnevelési Egyetem hirdeti meg. A 30 kreditpontos akkreditált pedagógus továbbképzés legközelebbi turnusa 2024. kora tavaszán indul.

A továbbképzés 30 órás, két hétvégét vesz igénybe. Szállást, étkezést és vizsgadíjat tartalmazó költsége 20.000 forint/fő.

További információ a www.tf.hu vagy a www.vizivandor.hu/pdagogus-kepzes oldalon.

Hány fős csoportok jelentkezhetnek?

Egy csoport minimális létszáma 22 fő(20 diák és 2 kísérő) és minden csoport mellé a Magyar Kajak-Kenu Szövetség biztosít legalább egy képzett vízitúravezetőt.

A csoportok legnagyobb létszáma 40 fő (36 diák és 4 kísérő) és minden csoport mellé az MKKSZ biztosít legalább egy képzett vízitúravezetőt.

Egy csoportba különböző életkorú diákok is jelentkezhetnek.

Hány kísérővel indulhatnak a csoportok?

Kísérők 18. életévüket betöltött személyek lehetnek, az alábbi, kötelezően meghatározott létszámban:

 • 20 gyermek esetén: 2 fő;
 • 21-30 gyermek esetén: 3 fő;
 • 31-36 gyermek esetén: 4 fő.

A fenti meghatározott létszámban (minden 10 gyermek után 1 fő), a kísérőknek nem kell részvételi díjat fizetniük.


Egy csoportnak a kísérőkön felül is lehetnek felnőtt tagjai, de a csoport egészét tekintve – a kísérőket is beleértve – nem haladhatja meg a felnőttek száma a résztvevő diákok létszámának a felét. A kísérőkre vonatkozó részvételidíj-mentesség és a képzett pedagógusoknak kínált táborvezetői díj a kísérőkön felüli felnőtt résztvevőkre nem vonatkozik.

Miért éri meg a pedagógusoknak VíziVándortábort szervezni?

A vándortáborban kísérőként résztvevő pedagógusok (a felhívás alapján meghatározott számban) mentesülnek a részvételi díj fizetése alól.

A kísérők közül a képzett „VíziVándortábor-vezető” pedagógusok (csoportonként maximálisan 2 fizetett pedagógus) ezen felül bruttó 130 000 forint táborvezetési díjjal jutalmazzuk.

A VíziVándortábor Program szervezőjeként a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a legtöbb szervezési feladatot átvállalja a csoportvezető és kísérő pedagógusoktól, hiszen kialakított útvonalat, szállást és teljes ellátást biztosít a táborozás során.

Mennyibe kerül az egy hetes VíziVándortábor?

A vízivándortáborok részvételi díja 46 000 Ft/fő.

Az idei évtől 50%-os kedvezménnyel vehentnek részt a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű diákok.

A vándortáborban kísérőként résztvevő pedagógusok (a felhívás alapján meghatározott számban) mentesülnek a részvételi díj fizetése alól.

Hogyan kell a részvételi díjat befizetni?

A részvételi díj csoportos befizetéséről a táborszervező pedagógusnak kell gondoskodnia. A befizetés minden esetben átutalással történik a vízivándor pályázati oldalán, illetve a visszaigazoló információs lapon feltűntetett bankszámlaszámra.

A részvételi díjat két részletben kell befizetni:

 • Az időpontfoglalástól számított 21 napon belül az előleget a megküldött PROFORMA-számla alapján kell fizetni.
 • A részvételi díj fennmaradó összegét a második PROFORMA-számla alapján egy összegben, a pályázat visszaigazolásakor kapott iktatási szám feltüntetésével, legkésőbb május 31-ig kell befizetni.

Az adott tábor kezdőnapját megelőző 7. napig van lehetőség a részvétel módosítására más esetben résztvevői díjat nem áll módunkban visszafizetni.

Mit tartalmaz a részvételi díj?

 • Szállás 6 éjszakára kiépített sátortáborban.
 • A megérkezés napján vacsorától a hazautazás napján ebédig napi háromszori étkezés, amiből egy meleg étkezés
 • Túráinkhoz stabil és biztonságos túrakenukat, evezőket, mentőmellényt és vízhatlan zsákot biztosítunk.
 • A vízi programokat minden esetben képzett vízitúravezetők felügyelik.
 • „VíziVándor” logózott póló.
 • Útvonal jelvény

A részvételi díj nem tartalmazza a vándortábor kiinduló pontjára történő odautazás és a záró pontról való hazautazás költségét! De 90%-os MÁV kedvezményt biztosítunk a VíziVándor csoportok utazásához.

Mitől „az év legzöldebb” hete a VíziVándortábor?

Az VíziVándortáborok során kiemelt szempont, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk hátra. Ennek érdekében:

 • Minden résztvevő saját kulacsot használ szomjoltásra, ezzel igyekszünk a PET-palackokat minimalizálni és az egyszer használatos műanyag mennyiségét csökkenteni
 • Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minden táborhelyen szelektív hulladékgyűjtési pontokat biztosítani
 • A VíziVándortáborok során alapvetően kevesebb energiát fogyasztunk, hiszen egész nap a természetben vagyunk. Ahol szükséges, ott pedig a lehetőségeinkhez mérten megújuló energiaforrásokat használunk
 • Végül, de nem utolsósorban, egész héten vízen vándorlunk a természetben. Mi lehetne ennél #zöldebb?

Így lesz az vízivándortábor a nyár legzöldebb programja!

Kihez fordulhatok a kérdéseimmel?

Részletes információk olvashatók a www.vizivandor.hu oldalon.

Felmerülő kérdéseikre készséggel válaszolunk az info@vizivandor.hu e-mail címen.

Egyéb hírekkel és aktualitásokkal kapcsolatban megtalálhatóak vagyunk a Facebookon: https://www.facebook.com/vizivandor és az Instagramon is: https://www.instagram.com/vizivandor/.

Kalandra fel!

Jó készülődést kíván a táborozásra:
a Magyar Kajak-Kenu Szövetség!